בינוניים תלויים ועומדים

א. ג' ספרים נפתחים בראש השנה, והבינוניים 'תלויים ועומדים' מראש השנה עד יום הכיפורים - זכו נכתבים לחיים, לא זכו נכתבים למיתה. ב. תנו רבנן: לעולם יראה אדם עצמו כאילו…

להמשך קריאהבינוניים תלויים ועומדים

בקשת מחילה

א. במסכת יומא נאמר במשנה: "עבירות שבין אדם לחברו, אין יום הכיפורים מכפר, עד שיֵרצה את חברו". וכן נפסק בשו"ע בהלכות יום הכיפורים. וצ"ע מדוע החיוב לפייס את חברו הוא באופן מיוחד קודם…

להמשך קריאהבקשת מחילה

כפרה על איסור דרבנן בשוגג

א. ה"נתיבות" חידש כי על עברה מדרבנן שנעשתה בשוגג "אין צורך בכפרה וכאילו לא עבר דמי". ודנו האחרונים בחידושו ובראיה שהביא לדבריו מהגמרא בעירובין - לסתור או להוכיח את חידושו, וצ"ע למעשה. ב. עוד דנו…

להמשך קריאהכפרה על איסור דרבנן בשוגג

בין אדם לחברו

א. במסכת יומא נאמר במשנה: "מִכֹּל חַטֹּאתֵיכֶם לִפְנֵי ה' תִּטְהָרוּ (ויקרא טז, ל), עברות שבין אדם למקום, יום הכיפורים מכפר. עברות שבין אדם לחברו, אין יום הכיפורים מכפר, עד שֶׁיְּרַצֶּה…

להמשך קריאהבין אדם לחברו

פרשת אמור – כבוד התורה (פירוש הרמב"ן)

  כבוד התורה   א. ימי ספירת העומר - "כחולו של מועד" ביאור דברי הרמב"ן כי ימי ספירת העומר נחשבים "כחולו של מועד", משום שתכלית יציאת מצרים היא קבלת התורה,…

להמשך קריאהפרשת אמור – כבוד התורה (פירוש הרמב"ן)

תשובה

א. במסכת אבות מובא מאמרו של רבי אליעזר "וְשׁוּב יוֹם אֶחָד לִפְנֵי מִיתָתָךְ", אשר ביאר את דבריו "ישוב היום שמא ימות למחר, ונמצא כל ימיו בתשובה". ויש לברר מהו שורש…

להמשך קריאהתשובה