כלי נשק, תפילה, בית כנסת ונשים

א. האיסור להכניס סכין לבית הכנסת "לפי שהתפילה מארכת ימיו של אדם והסכין מקצרם" במסכת סנהדרין  מבואר האיסור להיכנס לבית המדרש בכלי זיין. אך ראה זה פלא, דין זה לא הוזכר כלל בדברי הרמב"ם,…

להמשך קריאהכלי נשק, תפילה, בית כנסת ונשים

פרשת ראה – לשכנו תדרשו (פירוש הרמב"ן)

א. לשכנו תדרשו - המצוה בעצם ההכנה לבואו למקום המקדש מלבד הציווי לעלות לרגל שלש פעמים בשנה, נצטווינו "כִּי אִם אֶל הַמָּקוֹם אֲשֶׁר יִבְחַר ה" אֱלֹקֵיכֶם מִכָּל שִׁבְטֵיכֶם לָשׂוּם אֶת…

להמשך קריאהפרשת ראה – לשכנו תדרשו (פירוש הרמב"ן)

קדושת בתי כנסיות ובתי מדרשות

קדושת בתי כנסיות ובתי מדרשות   איסור דיבור אכילה ושינה   א. חובת השמירה על קדושת בית כנסת - סוגיית הגמרא ודברי הפוסקים בסוגיית הגמרא במסכת מגילה נתבאר מה נאסר…

להמשך קריאהקדושת בתי כנסיות ובתי מדרשות

מקדש מעט

א. בתי הכנסת ובתי המדרש נקראו 'מקדש מעט', ונחלקו הראשונים האם דין 'מורא מקדש' האמור בבית כנסת הוא מהתורה או מדרבנן. ב. עוד נחלקו הראשונים בגדר קדושת בית הכנסת, האם…

להמשך קריאהמקדש מעט

ארון הקודש והפרוכת

ארון הקודש והפרוכת גדרי קדושתם ודיניהם   א. דיני "תשמישי" קדושה ו"תשמישי דתשמישי" קדושה בסוגיית הגמרא נתבארו דיני התיבה עליה מונח ספר התורה, ארון הקודש והפרוכת - האם נתקדשו בקדושת "תשמישי" קדושה, או שדינם…

להמשך קריאהארון הקודש והפרוכת

קביעות ומקום קבוע בבית הכנסת

א. חז"ל הפליגו במעלת "הקובע מקום לתפילתו" ואמרו כי "אלוקי אברהם בעזרו", ו"אוייביו נופלים תחתיו", ויש לבאר את מעלת קביעות המקום לתפילה. ב. בעיקר הדין צ"ע, האם חובת הקביעות היא במקום בבית כנסת בלבד, או גם בבית. כמו…

להמשך קריאהקביעות ומקום קבוע בבית הכנסת