כלי נשק, תפילה, בית כנסת ונשים
א. האיסור להכניס סכין לבית הכנסת "לפי שהתפילה מארכת ימיו של אדם והסכין מקצרם" במסכת סנהדרין מבואר האיסור להיכנס לבית המדרש בכלי זיין. אך ראה זה פלא, דין זה לא הוזכר כלל בדברי הרמב"ם,…
א. האיסור להכניס סכין לבית הכנסת "לפי שהתפילה מארכת ימיו של אדם והסכין מקצרם" במסכת סנהדרין מבואר האיסור להיכנס לבית המדרש בכלי זיין. אך ראה זה פלא, דין זה לא הוזכר כלל בדברי הרמב"ם,…
א. לשכנו תדרשו - המצוה בעצם ההכנה לבואו למקום המקדש מלבד הציווי לעלות לרגל שלש פעמים בשנה, נצטווינו "כִּי אִם אֶל הַמָּקוֹם אֲשֶׁר יִבְחַר ה" אֱלֹקֵיכֶם מִכָּל שִׁבְטֵיכֶם לָשׂוּם אֶת…
א. חזקה במצוות – מקור הדין הפוסקים דנו במגוון שאלות בנדון מי שהחזיק לקיים מצוה במשך זמן - האם ניתן לערער על חזקתו, ולמסור את קיומה לאחרים. דין זה לא…
קדושת בתי כנסיות ובתי מדרשות איסור דיבור אכילה ושינה א. חובת השמירה על קדושת בית כנסת - סוגיית הגמרא ודברי הפוסקים בסוגיית הגמרא במסכת מגילה נתבאר מה נאסר…
מורא מקדש ובית הכנסת בית הכנסת כמקדש מעט קדושת בית הכנסת - "מקדש מעט" מהתורה או קדושה מדרבנן חז"ל קראו לבית הכנסת "מקדש מעט" ואמרו "והשמותי את מקדשכם, לרבות…
א. סוגיית הגמרא במסכת מגילה בענין מכירת בית כנסת, וההבדל בין בית כנסת של 'כפרים', הנמכר על ידי 'ז' טובי העיר' ו'במעמד אנשי העיר', ובין בית כנסת של 'כרכים' שאינו…
א. אמרו חז"ל: "נשבע הקב"ה שכותל המערבי של בית המקדש אינו חרב לעולם", "לעולם שכינה אינה זזה ממנו". משמע ש'הכותל המערבי' שרואים היום הוא מכתלי העזרה. ב. מאידך, מכל החפירות…
א. בתי הכנסת ובתי המדרש נקראו 'מקדש מעט', ונחלקו הראשונים האם דין 'מורא מקדש' האמור בבית כנסת הוא מהתורה או מדרבנן. ב. עוד נחלקו הראשונים בגדר קדושת בית הכנסת, האם…
ארון הקודש והפרוכת גדרי קדושתם ודיניהם א. דיני "תשמישי" קדושה ו"תשמישי דתשמישי" קדושה בסוגיית הגמרא נתבארו דיני התיבה עליה מונח ספר התורה, ארון הקודש והפרוכת - האם נתקדשו בקדושת "תשמישי" קדושה, או שדינם…
א. חז"ל הפליגו במעלת "הקובע מקום לתפילתו" ואמרו כי "אלוקי אברהם בעזרו", ו"אוייביו נופלים תחתיו", ויש לבאר את מעלת קביעות המקום לתפילה. ב. בעיקר הדין צ"ע, האם חובת הקביעות היא במקום בבית כנסת בלבד, או גם בבית. כמו…
א. רב חסדא אסר להרוס בית כנסת עד שיבנו בית כנסת אחר, ושני הסברים נאמרו בטעם הדבר: [א] משום פשיעותא - חשש שמחמת פשיעה לא ייבנה בית כנסת אחר. [ב] חשש שלא יהיה מקום להתפלל בזמן…
א. בגמרא מבואר כי ברכוש שהגיע לחצר הקדש [לדוגמא, בור שהתמלא מים לאחר שהוקדש] אין מעילה, ולדעת הרשב"ם ותוספות הטעם לכך, משום שאין קנין חצר להקדש. ולמד מכאן האגודה: "מצא…