פאה נכרית

א. כיסוי ראש האשה - מקור הדין והטעם בסוגיית הגמרא במסכת כתובות נלמדת חובת כיסוי הראש של אשה נשואה, מהכתוב בפרשת סוטה "ופרע את ראש האשה", ונתבאר איזה כיסוי ראש מועיל והיכן [בחצר או גם ברשות…

להמשך קריאהפאה נכרית

פרשת נשא – הבריאה הבריות ותפקידם (אור החיים)

פרשת נשא הבריאה הבריות ותפקידם א. סוד מי הסוטה - נקמת המים והעפר בסוטה בגלל שבחטאה גרמה להם רעה סודם המופלא של מי הסוטה המעורבים בעפר שהיה מזומן במקדש, שעשו…

להמשך קריאהפרשת נשא – הבריאה הבריות ותפקידם (אור החיים)

מחיקת השם

א. איסור מחיקת השם - דברי חז"ל ופסק ההלכה המקור לאיסור מחיקת השם • אלו שמות אינם נמחקים • הצורות שונות של מחיקות השם, לאיסור ולהיתר. ב. מחיקת שם שנכתב…

להמשך קריאהמחיקת השם

וידוי

א. הוידוי - מצות עשה בתורה מוזכרת מצות הוידוי כחובה בהבאת הקרבנות, וכמו כן בסדר עבודת הכהן הגדול ביום כיפור. מפסוקי התורה למדו חז"ל במכילתא על מצות וידוי המוטלת על כל חוטא. ויש לעיין בדברי המכילתא, מה היתה…

להמשך קריאהוידוי

מיץ ענבים

פתיחה מיץ ענבים הוא מיץ המופק מענבים שאינו עובר תהליך תסיסה, ובשל כך לא נוצר בו אלכוהול כמו ביין. השימוש המצוי, כמעט בכל בית, במיץ ענבים, גרם לדיונים רבים אודות…

להמשך קריאהמיץ ענבים

ציפית לישועה

ציפית לישועה האמונה בביאת המשיח בהלכה ובאגדה א. אחד מי"ג עיקרי האמונה שקבע הרמב"ם, הוא: "אֲנִי מַאֲמִין בֶּאֱמוּנָה שְׁלֵמָה בְּבִיאַת הַמָּשִׁיחַ, וְאַף עַל פִּי שֶׁיִּתְמַהְמֵהַּ, עִם כָּל זֶה אֲחַכֶּה לּוֹ בְּכָל יוֹם שֶׁיָּבוֹא". ויש להבין…

להמשך קריאהציפית לישועה

גיל הפרישה בהלכה

א. בעולם המערבי, גברים ונשים, מחוייבים לפרוש מעבודתם בהגיעם לגיל זקנה [בכל מקום לפי תקנות המקום]. ויש לברר מה דעת ההלכה בנושא זה, והאם יש מקורות לחובת הפרישה מעבודה רק מסיבה של גיל מסויים. ב. חיוב פרישת הלוויים מעבודתם בגיל חמישים בזמן…

להמשך קריאהגיל הפרישה בהלכה

ניגון בתפילה ובברכת כהנים

א. הרמ"א הביא להלכה את מנהג הכהנים להנעים בניגון בשעת ברכת הכהנים, וכתב המג"א דהארכת הניגון מכלל הברכה היא", אך "אם מאריך הרבה הוי הפסק". וצ"ב מה החילוק בין "מאריך…

להמשך קריאהניגון בתפילה ובברכת כהנים

אין קטיגור נעשה סניגור

- האם מותר להתפלל מתוך סידור או ללמוד מספרים שנדפסו בשבת. - חילול שבת לצורך תפילה על חולה. - היאך תפרו אדם וחוה חגורות מעלי תאנה, למאן דאמר שהיה העץ שאכלו ממנו, והרי "אין קטיגור נעשה סניגור".

להמשך קריאהאין קטיגור נעשה סניגור