פרשת תולדות – משפטי התורה קודם שניתנה (אור החיים)

משפטי התורה קודם שניתנה  א. מכירת הבכורה על פי כל תנאי ההלכה האור החיים הקדוש ביאר בהרחבה את פרשת מכירה הבכורה, כיצד יש למכירה זו קיום על פי כל דקדוקי…

להמשך קריאהפרשת תולדות – משפטי התורה קודם שניתנה (אור החיים)

בישול אחרי אפיה צליה או טיגון

א. בישול אחר אפיה וצליה – שיטות הראשונים הלכה פסוקה שאין בישול אחר בישול בדבר יבש, ונחלקו רבותינו הראשונים האם יש בישול אחר אפיה או צליה: לדעת רבי אליעזר ממיץ…

להמשך קריאהבישול אחרי אפיה צליה או טיגון

חיטה ואורז וברכותיהם

א. בדברי הגמרא מבואר כי "הכוסס את החיטה מברך עליה בורא פרי האדמה". ונחלקו הראשונים מהי הברכה האחרונה שיש לברך לאחר אכילתה, ויש לברר את ההכרעה בזה למעשה לכתחילה ובדיעבד. ב. ברכה על אכילת חיטים שנתמעכו קצת, או חיטים…

להמשך קריאהחיטה ואורז וברכותיהם

הנאה כמחייב בברכות הנהנין

הנאה כמחייב בברכות הנהנין ברכה על אכילה ושתיה ללא הנאה, אכילה שלא כדרך, תרופות וויטמינים א. בסוגיית הגמרא מבואר שאין מברכים על שתיית שמן זית בורא פרי העץ, מכיוון שהוא מזיק, ורק…

להמשך קריאההנאה כמחייב בברכות הנהנין

רוח הקודש בזמנינו

א. במסכת סוטה תנו רבנן: "משמתו חגי זכרי ומלאכי [הנביאים ה"אחרונים"] נסתלקה רוח הקודש מישראל". לעומת זאת, במסכת עירובין אמרו על רבן גמליאל "שכיוון ברוח הקודש". וידועים דברי רבי פנחס בן יאיר…

להמשך קריאהרוח הקודש בזמנינו

איברים ומכשירים מושתלים

איברים ומכשירים מושתלים - האם הפכו להיות חלק מגוף האדם א. עם ההתפתחות הרבה של הרפואה בעידן המודרני כאשר ניתוחים לחיבור ולהשתלת איברים או מכשירים מלאכותיים בגוף האדם, נעשים בכל יום,…

להמשך קריאהאיברים ומכשירים מושתלים

מינוי ופיטורי שליח ציבור

א. במסכת תענית נמנו תכונותיו ומעלותיו של ש"ץ הראוי לרדת לפני התיבה בתענית: "זקן ורגיל, ויש לו בנים, וביתו ריקם, ופרקו נאה, שפל ברך, ומרוצה לעם, ויש לו נעימה וקול ערב". ובסוגיית הגמרא נדרש…

להמשך קריאהמינוי ופיטורי שליח ציבור

טביעות עינא דקלא

א. בסוגיות הש"ס מבואר כי ניתן להסתמך בענייני איסור והיתר על "טביעות עינא דקלא", דהיינו הכרת האדם על פי קולו ["היאך סומא מותר באשתו ובני אדם מותרים בנשותיהן בלילה, אלא בטביעות עינא דקלא"].…

להמשך קריאהטביעות עינא דקלא

השתטחות על קברי צדיקים

השתטחות על קברי צדיקים א. מנהג מקובל מדורי דורות בכל תפוצות ישראל לעלות ולהשתטח על קברי צדיקים, ולהתפלל שם לישועת הכלל והפרט. ודנו הפוסקים מדוע התפילה בקברי הצדיקים אינה סותרת את יחודו…

להמשך קריאההשתטחות על קברי צדיקים