פרשת עקב – תורה ושכרה (אור החיים)

תורה ושכרה (א) א. שכר תורה ומצוות בעולם הזה בסוגיית הגמרא במסכת קידושין, דנו חז"ל אימתי מקבלים שכר בעולם הזה על המצוות, ולדעת רבי יעקב "שכר מצוה בהאי עלמא ליכא",…

להמשך קריאהפרשת עקב – תורה ושכרה (אור החיים)

פרשת עקב – בכל דרכיך דעהו (פירוש הרמב"ן)

א. ובו תדבק - בתלמידי חכמים בכמה מקומות בתורה נצטווינו על הדבקות בהקב"ה, ויש לבאר את פשר כפילות הציווי. • חז"ל פירשו את כוונת הציווי - "להידבק" בלמידי חכמים, ויש לבאר את דבריהם.…

להמשך קריאהפרשת עקב – בכל דרכיך דעהו (פירוש הרמב"ן)

לא תחנם (ב)

לא תחנם (ב)* מכירת והשכרת קרקע לנכרי בארץ ישראל   א. איסור מכירת קרקע לנכרי בארץ ישראל - מקור הדין בתורה הוזכר האיסור למכור קרקע לנכרי בארץ ישראל בשני מקומות: [א]…

להמשך קריאהלא תחנם (ב)

פירות וירקות מבושלים וכבושים

בסוגיית הגמרא נתבארו דיני הברכות על "שלקות" - פירות וירקות שנתבשלו: האם נשארו בברכתם, או ש"נגרעו" מברכתם ואין לברך עליהם אלא "שהכל", ומתוכם דנו הראשונים והפוסקים בחילוקי הדינים העקרוניים דלקמן: א. מה מברכים…

להמשך קריאהפירות וירקות מבושלים וכבושים

קדימויות בברכות

סוגיית הגמרא ושיטות הראשונים א. בדברי המשנה מפורשת מחלוקת רבי יהודה וחכמים: "היו לפניו מינים הרבה, רבי יהודה אומר, אם יש ביניהם ממין שבעה [דהיינו משבעת המינים], מברך עליו. וחכמים אומרים, מברך על איזה מהם…

להמשך קריאהקדימויות בברכות

חיטה ואורז וברכותיהם

א. בדברי הגמרא מבואר כי "הכוסס את החיטה מברך עליה בורא פרי האדמה". ונחלקו הראשונים מהי הברכה האחרונה שיש לברך לאחר אכילתה, ויש לברר את ההכרעה בזה למעשה לכתחילה ובדיעבד. ב. ברכה על אכילת חיטים שנתמעכו קצת, או חיטים…

להמשך קריאהחיטה ואורז וברכותיהם

מאה ברכות

א. במסכת מנחות מובא מאמרו של רבי מאיר: "חייב אדם לברך מאה ברכות בכל יום, שנאמר (דברים י, ב) "וְעַתָּה יִשְׂרָאֵל מָה ה" אֱלֹקֶיךָ שֹׁאֵל מֵעִמָּךְ" [ועי"ש ברש"י ותוספות ביאור הלימוד מהפסוק].…

להמשך קריאהמאה ברכות

הפרי וחלקיו ותכלית נטיעתו

הפרי וחלקיו ותכלית נטיעתו ברכה על גרעיני וקליפות פירות; פרי מר, בוסר וקליפות ממתקם לכל פרי: עלים, גוף הפרי, גרעיני הפרי וקליפת הפרי, ורבים פרטי ברכותיהן: א. עלים וגוף הפרי: בסוגיית הגמרא מבואר בנדון הברכה על "קורא"…

להמשך קריאההפרי וחלקיו ותכלית נטיעתו

הגדרת אילן וירק

הגדרת אילן וירק - לדיני ברכות וערלה א. במסכת ברכות נקבע שמברכים בורא פרי העץ רק "היכא דכי שקלת ליה לפירי איתיה לגווזא והדר מפיק". ונחלקו הראשונים בפירוש "גווזא" - האם הכוונה לשורשים שנשארים ואינם…

להמשך קריאההגדרת אילן וירק