שכר שבת

א. שכר שבת - מקור הדין וטעמו חז"ל אסרו לקבל שכר עבור עבודה בשבת, וביארו רבותינו הראשונים כי טעם האיסור הוא גזירה משום מקח וממכר • מחזי כ"עובדא דחול". ב. גדר האיסור - על…

להמשך קריאהשכר שבת

סעודה שלישית

סעודה שלישית א. סעודה שלישית בשבת, חיובה וזמנה - סוגיית הגמרא ודברי הפוסקים בדברי הגמרא נתבאר החיוב לאכול שלוש סעודות בשבת. רבותינו הראשונים והפוסקים דנו, בגדרי חיובה וזמנה של הסעודה…

להמשך קריאהסעודה שלישית

פרשת בשלח – כח התורה (אור החיים)

פרשת בשלח כח התורה א. הים והנהרות נבקעו בפני בני ישראל ובפני רבי פנחס בן יאיר חז"ל מסרו על התנאי שהתנה הקב"ה עם המים שיבקעו בפני בני ישראל לכשיצאו ממצרים,…

להמשך קריאהפרשת בשלח – כח התורה (אור החיים)

בנין וסתירה בכלים

א. בסוגיות הש"ס נאמר הכלל "אין בנין וסתירה בכלים", וחלקו הראשונים: יש שנקטו כי אין בנין וסתירה בכלים לעולם. אחרים חייבו בבנין גמור או בבנין שיש בו חיזוק ואומנות. ויש שחייבו בבנין רק כאשר עושה כלי, ולא כשיש…

להמשך קריאהבנין וסתירה בכלים

לחם משנה

א. אמר רב אבא: "בשבת חייב אדם לבצוע על ב' ככרות, מאי טעמא, לחם משנה כתיב. דין זה הובא בש"ס במסכת ברכות [וברמב"ם הלכות ברכות] ובמסכת שבת [וברמב"ם הלכות שבת].…

להמשך קריאהלחם משנה

מצוה בו יותר מבשלוחו או הידור מצוה

א. החיי אדם הסתפק בסדרי קדימויות קיום המצוות, מה עדיף: לקיים את המצוה בעצמו מדין "מצוה בו יותר מבשלוחו", או לקיימה בהידור משום חיוב "הידור מצוה". ב. סוגיית הגמרא בדין "מצוה בו יותר מבשלוחו", וביאור טעמי…

להמשך קריאהמצוה בו יותר מבשלוחו או הידור מצוה

בישול אחרי אפיה צליה או טיגון

א. בישול אחר אפיה וצליה – שיטות הראשונים הלכה פסוקה שאין בישול אחר בישול בדבר יבש, ונחלקו רבותינו הראשונים האם יש בישול אחר אפיה או צליה: לדעת רבי אליעזר ממיץ…

להמשך קריאהבישול אחרי אפיה צליה או טיגון

ממרח

א. מלאכת "ממחק" היא אחת מל"ט מלאכות שבת, ומהותה להחליק את העור המופשט מהבהמה, ולכן "השף בין העמודים חייב משום ממחק". הממרח שעוה לסתום נקב שבחבית, חייב משום ממחק. ולדעת רב אסור למרח גם בשמן עב [גזירה משום שעוה]. מאידך,…

להמשך קריאהממרח

קדימויות בברכות

סוגיית הגמרא ושיטות הראשונים א. בדברי המשנה מפורשת מחלוקת רבי יהודה וחכמים: "היו לפניו מינים הרבה, רבי יהודה אומר, אם יש ביניהם ממין שבעה [דהיינו משבעת המינים], מברך עליו. וחכמים אומרים, מברך על איזה מהם…

להמשך קריאהקדימויות בברכות

ניסוך המים

א. במשנה מפורש כי הבחג הסוכות נדונים על מים. ויש להבין את עומק הקשר בין הדין על המים וחג הסוכות. ב. בגמרא אמרו: "מפני מה אמרה תורה נסכו מים בחג, אמר הקב"ה נסכו לפני מים כדי…

להמשך קריאהניסוך המים