שירת נשים
שירת נשים ובדיני קול באשה ערוה א. קול באשה ערוה - סוגיות הגמרא חז"ל קבעו כי קולה של אשה הוא "דבר ערוה", ולכן אסור לשומעו. רבותינו הראשונים נחלקו, האם איסור…
שירת נשים ובדיני קול באשה ערוה א. קול באשה ערוה - סוגיות הגמרא חז"ל קבעו כי קולה של אשה הוא "דבר ערוה", ולכן אסור לשומעו. רבותינו הראשונים נחלקו, האם איסור…
א. כיסוי ראש האשה - מקור הדין והטעם בסוגיית הגמרא במסכת כתובות נלמדת חובת כיסוי הראש של אשה נשואה, מהכתוב בפרשת סוטה "ופרע את ראש האשה", ונתבאר איזה כיסוי ראש מועיל והיכן [בחצר או גם ברשות…
א. האיסור להכניס סכין לבית הכנסת "לפי שהתפילה מארכת ימיו של אדם והסכין מקצרם" במסכת סנהדרין מבואר האיסור להיכנס לבית המדרש בכלי זיין. אך ראה זה פלא, דין זה לא הוזכר כלל בדברי הרמב"ם,…
א. חיוב הנשים בהדלקת נר חנוכה - "אף הן היו באותו הנס" במסכת שבת אמר רבי יהושע בן לוי: "נשים חייבות בנר חנוכה שאף הן היו באותו הנס". רבותינו הראשונים…
א. נצטווינו בתורה: "זכור את אשר עשה לך עמלק בדרך בצאתכם ממצרים", וכן: "תמחה את זכר עמלק מתחת השמים לא תשכח". וראשית כל יש לברר, האם חיוב זכירת מעשה עמלק…
א. תנן במסכת שבת: "הכותב שתי אותיות בשבת חייב, כתב במשקין או במי פירות, פטור אבל אסור". ובסוגיית הגמרא: "כתב אות אחת בטבריה ואחת בציפורי, חייב, כתיבה היא אלא שמחוסר…
א. אמר רב אבא: "בשבת חייב אדם לבצוע על ב' ככרות, מאי טעמא, לחם משנה כתיב. דין זה הובא בש"ס במסכת ברכות [וברמב"ם הלכות ברכות] ובמסכת שבת [וברמב"ם הלכות שבת].…
א. המקור לאמירת קדיש בדברי חז"ל [בתלמוד ובמדרשים מוזכר הקדיש בשם 'יהא שמיה רבא', משום שזהו עיקר השבח של הקדיש]. ובעיקר גדר אמירת הקדיש [לאחר התפילה] צ"ע האם הקדיש הוא…
הגם שמהתורה קטן פטור מכל המצוות, מכל מקום חייבו חז"ל את הקטן במצות חינוך, ובענין זה נחלקו הפוסקים בנדונים הבאים: א. האם החיוב מוטל רק על האב, או שגם על…
א. "אמר רבי יוחנן, אלמלא מקרא כתוב אי אפשר לאומרו, מלמד שנתעטף הקב"ה כשליח צבור והראה לו למשה סדר תפלה [של יג מידות]. אמר לו, כל זמן שישראל חוטאים יעשו…
א. תנו רבנן: "עובד כוכבים שבא לקבל דברי תורה חוץ מדבר אחד [אפילו דקדוק אחד מדברי סופרים] - אין מקבלים אותו". ודנו הפוסקים האם בדיעבד חל הגיור. ב. במסכת יבמות…
א. במסכת ברכות נאמר: "הרואה חמה בתקופתה מברך עושה מעשה בראשית", ויש לבאר מהותה של הברכה, ומדוע זמנה - פעם בכ"ח שנים. בדיני ברכת החמה נחלקו הפוסקים: ב. אימתי…